Jeugdkoor Waelrant

Visit our page about Waelrant Youth Choir in English

Het Jeugdkoor Waelrant (Borgerhout-Antwerpen-België) werd opgericht in 1968 en staat sinds 1995 onder leiding van Marleen De Boo.


Het Gemengd Jeugdkoor bestaat uit 80 zangers tussen 14 en 26 jaar en maakt deel uit van de VZW "Waelrantkoren". Deze Borgerhoutse korenfamilie omvat 8 koren, de jongste zanger is 4 jaar, de oudste meer dan 80.


Het Waelrant Jeugdkoor nam reeds met goede resultaten deel aan diverse festivals en wedstrijden in binnen- en buitenland.


Sinds 2007 zingt het koor in de ere-afdeling van het Provinciale Koortornooi Antwerpen. Dit werd de laatste keer herbevestigd in maart 2015 met de hoogst mogelijke score, "Summa cum Laude met felicitaties van de Jury". Tijdens de laatste twee edities van "Koor van het Jaar" (2008 en 2011) bereikte Jeugdkoor Waelrant telkens de finale. Daarbij werd het koor onderscheiden met de "Prijs van het publiek" en de “Klara/Canvas-prijs". In mei 2018 behaalde het Jeugdkoor een “Eerste prijs cum Laude” in de hoogste afdeling van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.


De voorbije zomers werd deelgenomen aan koorwedstrijden in Gorizia-Italië (2009), Bratislava-Slowakije (2011), Bydgoszcz-Polen (2014), Wernigerode-Duitsland (2017), Tschwane -Zuid-Afrika (2018), Göteborg-Zweden (2019). Ze traden ook op tijdens festivals in Frankrijk, Briançon (2012 en 2015) en Choralies-Vaison la Romaine (2013-2016-2022). In november 2021 wonnen ze tijdens de World Choir Games Flanders de beide categorieën waarin zij deelnamen. In mei 2023 waren ze te gast op het zeer hoog gewaardeerde EFJC in Basel-Zwitserland. Tijdens de European Choir Games in Norrköping, Zweden najaar 2023 werden ze Europees kampioen in de Jeugdkorenreeks.


Op de Interkultur Wereldranglijst voor koren nemen zij momenteel de 13de plaats in.


Hoewel Jeugdkoor Waelrant al met veel succes deelnam aan diverse nationale en internationale koorwedstrijden, is het in de eerste plaats een warme groep jongeren. Eén van de unieke kenmerken van het jongerenkoor is dat ze hoge kwaliteit leveren, zonder dat nieuwe leden auditie moeten doen. Het koor staat open voor iedereen die zich voluit wil engageren, maar de gastvrije groepsdynamiek en de krachtige sfeer waarin iedereen elkaar aanmoedigt om te zijn wie ze zijn, zorgt ervoor dat elk individueel lid kan schitteren en groeien. Dat voel je als je het jongerenkoor ziet optreden. De samenhorigheid vertaalt zich in een homogene klank, de vriendschap is zichtbaar in de authentieke glimlach op de gezichten van de koorleden, de openheid binnen de groep wordt weerspiegeld in hun expressieve en emotionele optredens en de persoonlijke betrokkenheid van elke individuele zanger zorgt voor een krachtige en sterke communicatie tussen het koor en het publiek.


Het Jeugdkoor zingt graag veel verschillende genres en verrast vaak met een gevarieerd programma. Hun open geest en nieuwsgierige aard helpt hen om muziek van Renaissance tot nu, van Azië tot Afrika, van klassiek tot folk en pop te ontdekken en te waarderen.


Repetities op vrijdag van 20:00 tot 22:15 in SAMW Borgerhout
o.l.v. Marleen De Boo.