Jeugdkoor Waelrant

Visit our page about Waelrant Youth Choir in English

Het Jeugdkoor Waelrant uit Borgerhout (Antwerpen) is een gemengd jeugdkoor, voor jongeren van 15 tot 25 jaar. Het koor werd in 1968 opgericht door Juul Vanderoost en staat sinds 1994 onder leiding van Marleen De Boo.
Gedurende de laatste jaren nam het koor steeds met mooie resultaten deel aan verscheidene festivals en wedstrijden in binnen- en buitenland.

Erkenning in Vlaanderen...

Zo behaalde het Jeugdkoor in mei 2018 laatstleden een 'Eerste Prijs Cum Laude' in de Wimpelreeks, de hoogste afdeling van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt. Sinds 2007 zingt het koor in de ere-afdeling van de provinciale wedstrijden. Dit werd de laatste keer nogmaals bevestigd in maart 2015 met “grootste onderscheiding met felicitaties van de jury” (de hoogst mogelijke score).
Tijdens de laatste twee edities van 'Koor van het Jaar' (2008 en 2011) behaalde Jeugdkoor Waelrant telkens een finaleplaats. In het kader van deze wedstrijd mocht het koor in 2011 ook zowel de publieksprijs als de Klara/Canvasprijs in ontvangst nemen.

... en in het buitenland

De voorbije jaren zong het koor tijdens koorwedstrijden in Gorizia - Italië (2009), waar ze de prijs van het beste jeugdkoor in de wacht sleepten, en in Bratislava - Slovakije (2011) waar ze twee keer goud en één keer zilver behaalden. Ook concerteerden ze reeds vier zomers in Frankrijk te Briançon (2012 en 2015) en Vaison-la Romaine (2013 en 2016). In 2014 namen ze deel aan een Jeugdmuziekwedstrijd in Bydgoszcz - Polen, waar ze de prijs van het Ministerie van Cultuur behaalden.
In juli 2017 trok het koor naar de "11de International Johannes Brahms Choir Festival and Competition" in Wernigerode, Duitsland. Daar wonnen ze zowel in de categorie 'Gemengde Jeugdkoren' als in de afdeling 'Religieuze Muziek'. Bovendien werden ze als één van de beste koren in de wedstrijd geselecteerd om deel te nemen aan de 'Brahms Grand Prize Competition'. Dankzij dit fantastische resultaat plaatste het Jeugdkoor zich op de 183ste plaats in de Interkultur Wereldranglijst.

In de zomer van 2018 kwam de eerste intercontinentale reis van het koor, vanwege deelname aan de World Choir Games te Tshwane (Pretoria), Zuid-Afrika. Daar behaalden ze opnieuw 2 gouden medailles en werden ze derde wereldkampioen in de reeks 'Gemengde Jeugdkoren' met een topscore van 92%. Deze wedstrijd - een organisatie van Interkultur - kan worden beschouwd als de 'Olympische Spelen van de koormuziek'. Vanwege de schitterende prestaties in Wernigerode in 2017 mocht het koor bovendien aantreden in de 'Champions Competition', waar enkel de meest hoogstaande koren ter wereld voor worden uitgenodigd. In opdracht van de Vlaamse Regering nam het Jeugdkoor een ambassadeursrol op zich, omdat deze World Choir Games in 2020 in Vlaanderen zouden gaan plaatsvinden, in Antwerpen en Gent.

Begin augustus 2019 nam het Jeugdkoor met groot succes deel aan de Europese evenknie van de wereldspelen, de European Choir Games te Göteborg, Zweden. Als enige belgen mochten zij deel uitmaken van de Grand Prix of Nations, waar ze in twee verschillende categorieën gouden medailles behaalden, wedijverend met enkele van de beste koren ter wereld.

Repertoire en werking

Het koor biedt een degelijke vocale vorming aan de koorleden. Alle genres en stijlen staan op het programma om de jongeren een zo breed mogelijke muzikale ontwikkeling te bieden. Ook de Vlaamse hedendaagse koormuziek ontbreekt niet.
Het Jeugdkoor Waelrant is een open en warme groep jongeren, leergierig en altijd bereid om nieuwe dingen te ontdekken. De vriendschap tussen de koorleden draagt onmiskenbaar bij tot het succes van het koor.

Repetities op vrijdag van 20:00 tot 22:15 in SAMW Borgerhout
o.l.v. Marleen De Boo.